Sátort bont a rekordokat döntő Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkuszt húsz éve nem látott érdeklődés övezi, két év alatt nézőszámát megduplázta, és mára a fénykort idéző, előadásonként közel 1000 fős látogatottsággal büszkélkedhet. A budapesti sikereket követően a Fővárosi Nagycirkusz szeptemberben – 125 éves fennállása óta első alkalommal – vidéki turnéra indul. A turné célja, hogy országszerte tovább népszerűsítse a minőségi cirkuszművészetet. Az idei szezonban videósaink is figyelemmel kísérték a sikeres előadásokat. Legújabb kisfilmünkben a Baross Imre Artistaképző növendékét ismerhetik meg.

A legendás városligeti aréna Circus Classicus nyári műsora közel 15 ezer nézőt vonzott, ezzel minden idők legnagyobb kasszasikerét érte el. A régi életerejét visszaszerző Fővárosi Nagycirkusz nemzetközi színvonalú, különleges sátras utazó műsorral kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a korszerű, professzionális cirkusz a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő előadó-művészeti műfaja szerte Európában.

Nem mindegy melyik cirkuszt választják

A Magyar Cirkuszcsillagok 2 műsorban fellépnek többek között a nyári műsor világhírű sztárjai, valamint a legkiválóbb magyar artisták: Richter Flórián, a Monte Carlói Cirkuszfesztivál egyetlen magyar Arany Bohóc-díjas művésze, a Baross Imre Artistaképző legkiválóbb deszka-akrobatái, a Duo Sifolinis halálkerék műsorszáma, továbbá a német Hans Ludwig Suppmeier és tigrisei, az olasz Paolo Folco kutyaprodukciója, levegőakrobaták, elefántok, bohócok. A szakmai rangját itthon és a nemzetközi cirkuszvilágban egyaránt visszaszerző állami nagycirkusz alkalmi műsorát három városban, Kecskeméten (szeptember 10–14.), Szolnokon (szeptember 17–21.) és Debrecenben (szeptember 24-28.) láthatja majd a közönség.

Nemzeti előadó-művészeti szervezetként a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. fontosnak tartja, hogy minél többen élvezhessék a műfaj kimagasló produkcióit, és mindenki számára elérhetővé tegye a minőségi szórakozást, erősítse a cirkuszművészet iránti érdeklődést.

A minőségi cirkuszművészet népszerűsítő missziójával az is a MACIVA célja, hogy a világszínvonalú műsorokkal igazolja: nem mindegy, hogy a néző melyik cirkuszt választja. A minőség e műfajban különösen fontos, ezért a publikum legyen körültekintő, ha igazi élményre vágyik és el szeretné kerülni a csalódást.

A MACIVA a Magyar Cirkuszművészeti Tanáccsal (MCT) közösen új programot indít, mely szakmai segítséget, támpontot kíván adni a cirkuszlátogatóknak. A tanács szakemberei az ellenőrzött és minőségi műsorokra ajánlást adnak, így ezek a műsorok garantált cirkuszművészeti minőséget képviselnek. Az ajánlás logóját a jövőben ezen műsorok tájékoztató anyagain az érintett cirkusz feltüntetheti. A Magyar Cirkuszcsillagok 2 – a magyar cirkuszműsorok közül elsőként – természetesen rendelkezik az MCT ajánlásával.

Társadalmi szerepvállalás

A szeptemberi turnén a Fővárosi Nagycirkusz – társadalmi felelősségvállalási programja keretében – minden városban 300 fogyatékos vagy más okból nehéz sorsú gyermeket fogad ingyenesen előadásain. Az akció célja, hogy minél több gyermek élhesse át az igazi cirkusz semmivel össze nem hasonlítható, különleges élményét.

A turné művészeti vezetőjét és fellépő sztárját, Richter Flóriánt a Magyar Cirkuszművészeti Tanács felkérte a magyar cirkuszművészet utazó nagykövetének. E küldetés keretében a kiváló magyar artista hazai és nemzetközi fellépésein népszerűsíti a minőségi cirkuszművészetet és segíti a magyar artista utánpótlásképzést.

Minőségi cirkuszt kiváló utánpótlásból

Mikó Zoltán és Lövei Gábor ugyan még az iskolapadot koptatják, a Baross Imre Artistaképző növendékeinek azonban hatalmas lehetőséget adtak. Az idei műsor deszkaakrobatáiként már több ezer ember előtt léphettek porondra. A fiúk mégis szerények, vannak céljaik, álmaik, de számukra most a legfontosabb, hogy helyt álljanak a Fővárosi Nagycirkusz által kínált lehetőséggel. A srácok a parkour megszállottjai, és itthon tervezik megalapozni jövőjüket.

Forrás: mno.hu