Gólyatábor az Artistaképzőben

Ötnapos előkészítő gólyatábort tart újdonsült növendékeinek a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola, augusztus 25. és 29. között. A programok között szerepel akrobatika, zsonglőrködés, tánc, drámajáték, ritmikus gyakorlatok és a Fővárosi Nagycirkusz Circus Classicus című műsorának megtekintése.

A táborban olyan diákok vesznek részt, akik már megfeleltek a felvételi alkalmassági vizsgán és ősztől az intézményben tanulhatnak. Akadnak azonban köztük néhányan, akik lehetőséget kaptak az iskolától arra, hogy itt gyakoroljanak az augusztus 28-i pótfelvitelire. Az előkészítőre összesen 16 tanuló érkezett az ország különböző részeiről. A szervezők kiemelten fontosnak tartják a tehetséges, ám hátrányos helyzetű gyermekek felkutatását, taníttatását és mentorálását.
artista1_600x399
Az artistaképzőbe a 10. életévüket betöltött, 5. osztályos gyermekek jelentkezhetnek. A felvételi követelmények életkortól és nemtől függően változóak, nyolc fontosabb területen viszont mindenkinek meg kell felelni. A ritmusérzéket zenére járással, tapssal és különböző ritmusgyakorlatokkal mérik. A rugalmasságot ugrókötelezéssel, szökdeléssel, az egyensúlyt pedig futással, mérlegállással, gerenda gyakorlatokkal. Az ügyességi játékok között kislabda dobás és zsonglőr karikák forgatása a feladat. A hajlékonyságot terpeszülésben való törzshajlítással, híddal és spárgával vizsgálják. Az erőt kötélen és bordásfalon függeszkedéssel, fekvőtámasszal, gyűrűn húzódzkodással. A felvételi további követelményeihez tartoznak még a talajgyakorlati elemek: fejállás, kézállás, cigánykerék és a külön pontozott szabadon választott gyakorlatok.
artista2_600x399
Kivételes esetben 16 éves korig még felvételizhetnek azok a diákok, akik rendelkeznek szakmai előképzettséggel. Például van tapasztalatuk a szertornázás, a zsonglőrködés, az egyensúlyozás, a tánc, vagy a sportgimnasztika területén. Az intézet akrobata, légtornász, egyensúly, zsonglőr és bohócképzésekkel foglalkozik. Emellett új kezdeményezések is vannak folyamatban, a jövőben terveznek még okleveles kaszkadőr és modellképzést is indítani.

A gólyatábor foglalkozásai általában 45 percesek, az előkészítő programok ízelítőt adnak a diákoknak a rájuk váró feladatokból és a művészi pályáról. Minden reggel 9 órától bemelegítő gyakorlatokkal kezdenek. Délelőtt betekintést nyerhetnek az akrobatika alapjaiba, illetve táncórákon vehetnek részt. A közös ebéd után zsonglőrködés, gumiasztal, ritmusgyakorlatok, mini trambulin és erőnléti órák várják őket. A tábor egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik a Circus Classicus műsor megtekintése a Fővárosi Nagycirkuszban. A szórakoztatás mellett alapvető szándék a motiváltság és a tudatosság kiépítése a gyermekekben.

Az előkészítő órákat az intézmény oktatói tartják: Marsi Laura (tánc, színpadi mozgás, koreográfia), Bakk Katalin Rebeka (színészmesterség, színpadi mozgás, bohóc) Végh Erika (akrobatika, handstand, kaucsuk), Bazsó Andrea (ügyesség, erősítés; egyébként elsősorban ikária tanár), Kőműves Tibor (akrobatika, ügyesség) és Gödrösi Ádám (akrobatika).

Végh Nóra Judit

 

(Fotó: Marosi Antal)