Erasmus+ szakképzési projekt

erasmus-logo

Az Erasmus+ projekt nemzetközi oktatási projekteket támogat. Intézményünk, a Baross Imre Artistaképző a hazai cirkuszi szakképzés legjelentősebb hivatalos oktatási intézménye.

Az iskolában folyó oktatás színvonala a teljes MAGYAR CIRKUSZI SZAKKÉPZÉSre hatással van, valamint a cirkuszművészeti piac alakulását is jelentősen befolyásolja, ezért kiemelten fontos tanáraink folyamatos továbbképzése. Az Erasmus+ programon keresztül lehetőséget kívánunk biztosítani pedagógusainknak külföldi cirkusziskolák megismerésére, európai kapcsolatok építésére és szakmai továbbképzésre.

Négy, PROFILJÁBAN ELTÉRŐ PARTNERISKOLÁHOZ küldünk szaktanárokat és munkatársakat, azonban mindegyik intézményben lehetőség nyílik szakmai cserére a fiatalkori szakképzés, az előkészítő képzés és a specializált szakképzés területén. Partnereink: a spanyolországi Carampa, a londoni National Center of Circus Arts, a dán Salling Cirku és a finn TUAS (Turku University of Applied Sciences).

Összesen 12 fő utazik a projekt keretében. A 10 napos kinntartózkodások célja a cirkuszi piac ÚJ KIHÍVÁSAI által elkerülhetetlenül szükségessé vált MEGÚJÍTÁSI FOLYAMAT serkentése a külföldi tapasztalatszerzés által. Iskolánk a helyzetet felismerve az elmúlt években kiemelt fontosságúként kezeli az innovációs folyamatokat.

A 10 napos kiutazások MUNKAPROGRAMjának célja a partnerintézmények megismerése és a kedvezményezettek külföldi gyakorlatszerzése. A fogadó intézmény szaktanárpárjaival közösen dolgoznak tanáraink, eszmecserére és önálló gyakorlati oktatásra is sor kerül. A fogadó iskola bemutatói, valamint a csoportos megbeszélések, értékelések által a kiutazók betekintést nyernek az intézményi struktúrába, az adminisztratív háttérbe.

A projekt nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt zajlik: a partnereknél történő oktatási gyakorlatot és továbbképzéseket itthon az év során közös megbeszélések, értékelések előzik meg és követik, melyek célja a FELKÉSZÜLÉS, valamint a TAPASZTALATOK MEGOSZTÁSA a teljes tanári karral.

A jó gyakorlatok megfigyelése mellett a projekt HATÁSA a Baross Imre Artistaképző európai kapcsolatrendszerének bővülése, ismertségének növekedése, európai jelenlétének erősödése. Számos új nemzetközi kapcsolat és együttműködés alakul ki.

Ott Olivér beszámolója ide kattintva olvasható.