Erasmus+ 2015-2017.

Szakképzési munkatársak és oktatók külföldi tapasztalatszerzése

2015-2017

Partneriskolák:

Bristol (UK) – Circomedia

Toulouse (F) – Le Lido

Turku (Fi) – TUAS

 

A Baross Imre Artistaképző új európai partnerek bevonásával egy két éven átívelő programot dolgozott ki az intézmény fejlesztésére, oktatási módszereinek megújítására és az európai tapasztalatok megosztása érdekében.

Az iskola hazánk első CIRKUSZI SZAKKÉPZŐ intézménye, amely közel 70 éves múltra tekint vissza, a HAZAI CIRKUSZMŰVÉSZET alakulásának meghatározója. Ez indokolja annak fontosságát, hogy az iskola az európai körforgás aktív szereplője legyen, az aktuális oktatási és művészeti trendeket ismerje, átvegye és használja. A projekt lehetővé teszi a magyar CIRKUSZI SZAKKÉPZÉS FORMÁINAK MEGÚJÍTÁSÁT.

3 partneriskolához küldünk – 26 mobilitás megvalósításával – szaktanárokat és szakképzési munkatársakat a két év során. A partnerek mindegyike megvalósítja a komplex cirkuszművészeti nevelést, amely a hazai iskola fejlesztendő területe. A nyolcnapos kiutazások célja tehát, hogy a külföldi tapasztalatszerzés által az iskola oktatási rendszere sikeresen reagáljon a cirkuszi piac ÚJ KIHÍVÁSAIRA.

A kiutazások MUNKAPROGRAMJA a partnerintézmények megismerését és az új cirkuszi komplex művészeti szemlélet kialakulását, mélyülését segíti. A TANÁROK elsősorban a szaktanárpárral kialakított közös munkára, eszmecserére és önálló gyakorlati oktatásra koncentrálnak, míg a MUNKATÁRSAK az intézményt, mind működési egységet vizsgálják: a struktúrát, a szabályrendszert, és az adminisztratív hátteret tanulmányozzák. A magyar delegáció, a partner vezetőségével kiegészülve, CSOPORTOS módszertani egyeztetéseken, értékeléseken, prezentációkon vesz részt.

A kiutazások elismeréseként a tanárok EUROPASS igazolványt kapnak.

A projekt HATÁSAKÉNT erősödik az újfajta művészeti nevelés iránti érdeklődés. Ezzel párhuzamosan az iskola adminisztratív átszervezésére is hatással van. Számos további nemzetközi együttműködést eredményeznek a kialakult kapcsolatok, így az iskola bekerül az európai körforgásba, észrevehetően megnő az ideérkező külföldi delegációk, tanulók száma.

A projekt hatására, az oktatók munkája által a kulturális szférában is megjelennek a cirkuszi artistákkal folytatott újfajta nevelési munka eredményei.

Köszönjük a Tempus Közalapítvány munkáját és munkatársai segítségét!

Képtalálat a következőre: „TEMPUS LOGO”

Szakmai beszámolók:

Le Lido

Circomedia

Turku

Turku ppt